Avvisning av Lys togs upp Riksdagen

På tisdagseftermiddag togs avvisningen av Lys Nsem från Söderhamn och hennes treåriga dotter Jessica upp i Riksdagen.

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Åsa Lindestam från Söderhamn är en av de som lyft frågan om den omdiskuterade avvisningen till Kongo-Kinshasa. I tisdagens debatt krävde hon svar från migrationsminister Tobias Billström om varför människor avvisas till det krigshärjade Kongo-Kinshansa.

Utrikesdepartementet avråder från resor till Kongo-Kinshasa, landet är krigshärjat och situationen spänd, och inte minst kvinnorna är utsatta berättar Åsa Lindestam.

– Från små flickor till äldre kvinnor blir systematiskt våldtagna, säger Åsa Lindestam.

19-åriga Lys Nsem och hennes treåriga dotter Jessica är än så länge skyddade eftersom de bor på ett missionshem, ett boende som bekostas av insamlade pengar från Söderhamn.

Lys Nsem har bott i Sverige i fyra år, hon studerade på gymnasiet i Söderhamn, hennes dotter Jessica gick på dagis den där dagen då de helt plötsligt hämtades och utvisades till ett land där Lys Nsem visserligen är född, men som hon inte besökt sedan hon var sju år.

Målet med dagens debatt, initierad av Åsa Lindestam, partikollegan Raimo Pärssinen och miljöpartisten Bodil Ceballos, var att få regeringen att ändra reglerna på hur Sverige ska se på Kongo-Kinshasa. I dag är det Migrationsverket som i första han bedömer de olika länderna.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".