Bilbältessyndare går straffria

4 av tio använder inte bilbälte när dom kör i stadstrafik. Det visar statistik från NTF Gävleborg. Men trots detta är det väldigt få som blir bötfällda för det här brottet. Under så kallade intensivveckor när polisen ska kolla just sådana saker som slarv med bilbältesanvändningen, finns det flera polisområden i länet som inte rapporterat ett enda fall.
Olle Asp, som är trafikkonsulent vid NTF, tycker att det är ganska märkligt att polisen inte tycks notera att bilbältesslarvet är utbrett. Anledningen till detta tror han kan bero på att polisen inte tycker det här är något ''stort brott'' och att dessutom polisen får mycket mothugg och gliringar när dom bötfäller för den här typen av brottslighet. Länspolismästare Ulf Möller ger i en kommentar NTF rätt i sak, men han tycker också att media spelar en stor roll genom att kritisera polisens arbete när det gäller just sådan brottsbekämpning som överträdelse av bilbälteslagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista