Jonny Bodin, Emma Lövgren, Kristina Larsson och Margareta Eriksson. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Bollnäs

Höghammarskolan lagar nordisk mat

Under hösten har särskoleelever på Höghammarskolan i Bollnäs lagat mat enligt den Nordiska kostportföljens princip. Det är mat som är rik på fullkorn, kostfiber och hälsosamt fett.

Det är i första hand personalen som ätit maten och som handlat hem matlådor som eleverna lagat, och det hela har blivit så lyckat att matlagningen nu kommer att fortsätta.

– Vi kommer fortsätta med den här maten en gång i veckan, säger Jonny Bodin, rektor på Höghammarskolan.

Projektet Nordisk kostportfölj pågick i Bollnäs förra våren och då deltog 88 personer i försöket, flera av de jobbar på Höghammarskolan. Syftet då var att se hur blodfetterna påverkas av en kost rik på fullkorn, kostfiber och hälsosamt fett.

Kristina Larsson som jobbar på administrationen deltog i projektet och hon är glad att maten nu erbjuds på Höghammarskolan.

– Jag tycker att det är positivt att Höghammar fick chansen att fortsätta med det här, säger Kristina Larsson.

Under hösten har elever vid gymnasiesärkskolans hotell och restaurangprogram lagat den här maten två dagar i veckan. Projektet har skett i samarbete med Lantmännen Food R&D och syfte har varit att testa hur maten bemöts av lunchgäster.

Enligt de enkätsvar som lämnats in har den nordiska maten fått ganska bra betyg säger läraren Margareta Eriksson.

– Av de som smakar tycker de flesta att det är ganska gott. En del tycker kanske att det är lite för lite salt, säger Margareta Eriksson.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".