Susan Almé, personalsekreterare. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Söderhamn

Nya krav för att få sjukskrivna i arbete

Kortare sjukskrivningsdagar ställer högre krav när det gäller att få tillbaka sjukskrivna i arbete. För att alla ska känna till den nya rehabiliteringskedjan hölls på onsdagen en utbildnings- och informationsdag för 140 arbetsledare och fackliga företrädare inom Söderhamns kommun.

Susan Almé som är personalsekreterare vid omvårdnadsförvaltningen tror att en sådan här dag betyder mycket.

– Jag tror att det kan ge en samsyn och ny energi för att jobba med rehabiliteringsarbetet i Söderhamns kommun, säger Susan Almé.

Vid halvårsskiftet i fjol började de nya sjukskrivningsreglerna att gälla som ställer helt andra krav på arbetsgivaren. Det innebär bland annat att sjukskrivna ska tillbaka till ett arbete snabbare.

Nu finns ett kontrollsystem, en så kallad rehabiliteringskedja, som ska kontrollera den sjukskrivnes arbetsförmåga med jämna mellanrum.

Efter tre månader ska det kontrolleras om den sjuke kan återgå till sitt ursprungliga arbete eller något annat på arbetsplatsen.

Efter sex månader ska arbetsförmågan prövas mot hela arbetsmarknaden och den sjukskrivne riskerar då att mista sjukpenningen och Susan Almé tror att det finns både fördelar och nackdelar med de nya reglerna.

– För de som är riktigt sjuka och inte kan jobba med verksamheterna vi har blir det naturligtvis svårare. Några personer kommer vi att vara tvungna att säga upp.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".