Gävle

Allt fler unga tvingas söka socialbidrag

Antalet arbetslösa ungdomar som tvingas söka socialbidrag ökar allt mer. Sedan årsskiftet har antalet som vänder sig till socialtjänsten i Gävle fördubblats.

På socialtjänsten har antalet ungdomar som vill ansöka om socialbidrag stigit till det dubbla bara under de första veckorna på det nya året . Eva Vestlund är 21 år och arbetslös men inte en av dem som sökt socialbidrag. Men hon är ändå oroad inför framtiden.

– Jag är oroad eftersom det finns så få jobb och verkar väldigt så svårt att få jobb, säger Eva Vestlund.

Inger Sundblom som är gruppchef på socialtjänstens biståndsenhet berättar att antalet ungdomar som ringer in och vill ansöka om socialbidrag har fördubblats bara sen årsskiftet.

– Gruppen unga vuxna har ökat markant hittills i år. På de sista 19 dagarna är det 35 stycken som har tagit kontakt med oss. Annars brukar det vara hälften så många, säger Inger Sundblom.

Anledningen till att allt fler söker socialbidrag beror enligt Inger Sundblom på att unga ofta som har svårigheter att ens komma in på arbetsmarknaden har det ännu svårare att komma in i a-kassa och alfa-kassa. De har inte hunnit uppfylla arbetsvillkoren som krävs.

– Väldigt många har bara korta arbeten och man behöver minst fem månader för att få a-kassa eller alfa-kassa. Då får man alltså ingen ersättning från något annat håll utan är hänvisad till att få försörjningsstöd, säger hon.

Enligt Inger Sundblom kan konsekvenserna för dessa ungdomar bli att de fastnar om än inte i ett bidragsberoende så i alla fall en situation där de blir oförmögna att flytta hemifrån och bygga upp ett eget liv.

– Det är ju så att socialtjänsten står för det sista ansvaret och det här betyder ju att många blir kvar som hemmaboende, man brukar kalla dem mambos och de kommer ha svårt att bygga upp ett självständigt liv på det här viset.

Malin Jakobsson
malin.jakobsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".