Foto: Linnea Ericsson SR Gävleborg

Avlidna ligger allt längre ovan jord

Avlidna ligger allt längre ovan jord innan de begravs. I Gävleborgs län har den tiden ökat med nästan 50% de senaste tio åren. I Gävle byggde man ut bårhuset för fyra år sedan, och Birgitta Fält, vårdenhetschef på patologen i Gävle, säger att man inte hade klarat av en julhelg som den här annars.

Antalet dagar mellan dödsfall och begravning blivit fler i hela Sverige, men Uppsala stift har den näst största ökningen i landet.

För tio år sedan begravdes man i genomsnitt fjorton dagar efter dödsfallet, men nu är den siffran uppe i tjugo.

Och Fonus informationschef Bo Forslund, konstaterar att den ligger ännu högre i vissa kommuner i Gävleborgs län.

- Ockelbo 21 dagar, Ovanåker 24 Nordanstig 23 och Bollnäs 22 dagar, räknar han upp.

Och den här trenden kan ha negativa effekter.

- Vi får fler och fler döda som inte är begravda, och det ställer allts större krav på exemeplvis förvaringsmöjligheterna och det innebär att våra bårhus blir alltmer överfulla, säger Bo Forslund.

I våra nordiska grannländer får det bara ta åtta dagar mellan dödsfall och begravning. På Fonus tror man att det är just lagen som är avgörande.

- Skulle vi ha en lagstiftning som säger åtta dagar då skulle vi naturligtvis lyckas med det konststycket, det kan man nog utgå ifrån, säger Bo Forslund, informationshef på Fonus.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".