1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Annica Forsberg på länsstyrelsen berättar att de stänger vargwebben redan efter en vecka. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Hälsingland

Tjuvjägare utnyttjade vargwebb

På torsdagen stängde länsstyrelsen i Gävleborg den så kallade vargwebben efter bara en vecka eftersom sidan misstänks ha missbrukats av tjuvjägare.

På hemsidan har forskare och andra nyfikna kunnat följa vargarnas rörelser i Galvenreviret nordväst om Bollnäs.

Men enligt polisen har sidan redan missbrukats av nätverk med misstänkta tjuvjägare och nu släcks sidan.

– Vi har fått tydliga signaler och rekommendationer från polisen att informationen som gått ut via vargwebben har använts för att förfölja vargarna, säger Annica Forsberg som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen. 

På polisen vet man sedan länge att det finns nätverk för vargmotståndare.

Misstanken är nu att nätverket spridit sig till Hälsingland. Bland annat har flera vargar försvunnit spårlöst i Voxnareviret i Ovanåkers kommun den senaste tiden.

Polisen har också goda belägg för att de som nu ägnat sig åt att spåra vargarna i Galvenreviret inte är några okunniga amatörer som i oförstånd bryter mot lagen.

Frågan är nu om det blir någon mer vargwebb i Gävleborg.

– Vi vill gärna ge den här servicen men det förutsätter att informationen inte missbrukas på det här sättet, säger Annica Forsberg.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".