Tuffa besparingar väntar polisen. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Gävleborg

Polisens sparkrav upprör

2009 blir ett kärvt år för polisen i Gävleborg. Polisen i Sverige beräknas gå med rejält underskott och eftersom antalet poliser samtidigt ska öka måste alla län vara med och spara.

Det ekonomiska läget är allvarligt, säger Pär Rooth, ekonomidirektör på Gävleborgspolisen:

– Det är klart att det är allvarligt, men man får lite perspektiv när man ser hur det ser ut på civila arbetsmarknaden. Men det är klart att det blir bekymmersamt att klara våra uppgifter med de resurser vi får.

Innebär det här förre poliser ute?
– Indirekt kommer det att få en viss sådan effekt, säger Pär Rooth.

Tufft år för polisen
2009 blir ett ovanligt svårt år för Gävleborgspolisen, präglat av stram budget och besparingar. Gävleborna Leif Dahlström, Tarja Jansson och Karl-Henrik Andersson blir alla upprörda när de hör att polisen behöver spara:

– Det är dåligt. Det är snarare för få poliser på stan och det borde vara mer pengar till polisen, menar de.

Underskott på 800 miljoner
Polisväsendets underskott beräknas bli 800 miljoner i Sverige år och därför måste alla distrikt komma med besparingar.

Samtidigt är det ovanligt svårt för polisdistrikten att planera ekonomin i år eftersom Rikspolisstyrelsen beslutat att pengar bara ska delas ut för ett halvår i taget.

Orsakerna bakom
Orsaker till beslutet om ändrat anslag till polisdistrikten är förutom behovet av besparingar också EU-ordförandeskapet som kommer kräva mycket resurser samt polisens extra insatser mot den organiserade brottsligheten som regeringen gett direktiv om.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".