Arne Andersson på Familjeslanten. Foto: Therese Jacobson
Gävle

Stiftelsepengar ska hjälpa unga skuldsatta

Den ideella föreningen Familjeslanten i Gävle – som hjälper människor med hushållsbudget och skuldsanering – får en halv miljon kronor av Sparbankstiftelsen Nya för att satsa på information om vardagsekonomi för ungdomar.

Arne Andersson på Familjeslanten var förstås mäkta glad över pengarna när föreningen under fredagen firade 15 år av gratis rådgivning.

– Det här betyder enormt mycket för oss, fördubblad budget. Vi har 550 000 och nu får vi 500 000 till, det är fantastiskt, säger Arne Andersson.

Hjälpa yngre personer
Pengarna ska användas till ett projekt där en person ska anställas på heltid och där man främst vänder sig till ungdomar i klass nio och på gymnasieskolan.

Anledningen är att antalet unga som skulddsätts hos Kronofogden ökar. På det här sättet hoppas Familjeslanten nå personerna i tid – något som är helt i linje med Sparbanksstiftelsen Nyas tankar om sparande.

Funnits sen 1993
Familjeslanten startade 1993 efter den ekonomiska krisen då många stod med stora dyra huslån. Initiativtagare var dåvarande riksdagsledamoten Ingmarie Hansson.

– Att gå till socialkontoret och tigga pengar kändes svårt, för att prata privatekonomi och skulder är känsligt. Därför bildade vi en stor referensgrupp och så småningom en förening, säger hon.

Hjälp med skuldsanering
Förra året fick ungefär 700 personer hjälp med hushållsbudget och skuldrådgivning av Familjeslanten. Men en grupp som har varit svår att nå är dom unga, och där hoppas man på en förändring i och med det nya projektet.

– Det är väldigt få yngre som söker hjälp och vi tror att det finns ett behov även hos dem, säger Arne Andersson.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".