En 18-åring kan få ta över ratten. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Ny lag

18-åring kan få köra buss

Om några år kan den som kör den taxi eller buss som du åker med vara en 18-åring som nyss fått sitt körkort. Regeringen vill förändra körkortslagstiftningen som kommer att innebära sänkt åldersgräns för körkort på buss och taxi.

Maud Sjöström i Gävle jobbar inom vården och brukar åka buss till jobbet. Hon skulle inte gärna vilja ha en 18-åring som chaufför:
 - Nej, då är man ju inte mogen, det händer så mycket i den åldern. Då vill jag inte åka buss mera, säger hon.

Inga Jerby som är busschaufför är inte fullt lika skeptisk:

- Det är klart att det kan vara lite nyhetens behag när man är 18. Man kan vara snabb på gasen men det gäller ju inte alla, säger Inga Jerby.

Sänkt åldersgränsen för att köra buss och taxi är bara en av de förändringar som regeringen vill genomföra i körkortslagstiftningen. Andra förslag är bland andra att elever som övningskör privat för B-körkort bara ska behöva gå introduktionsutbildning med en av sina handledare. Regeringen vill också att nya körkortskategorier ska införas bland annat för moped klass 1 och för mindre lastbilar och bussar.

Om förändringarna går igenom kommer de att träda i kraft i januari 2013.

I förslaget om sänkt ålder för körkort på buss och taxi ingår en tänkt persontransportutbildning. Den skulle införas i gymnasieskolan och alltså göra det möjligt för 18-åringar att köra buss och taxi. Leffe Holmgren är taxichaufför och en av dem som brukar utbilda chaufförer. Trots gymnasieutbildningen är han lite skeptisk till regeringens förslag:

- Jag tycker inte att det är speciellt bra med tanke på erfarenhet och sådär. Man har inte kört utav sig när man är 18 år. Det är ett ansvar, ett stort ansvar man har människoliv i bilen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".