1 av 2
Så här kan det se ut om några år vid Storgrundet utanför Söderhamn. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
2 av 2
Aachim Berge och Eva Tjernström. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Söderhamn

Jättesatsning på vindkraft

Nu tar vindkraftsplanerna i Söderhamn form. På måndagen presenterades fyra miljardersprojektet på en presskonferens i Söderhamn. Om fem år väntas 50 till 70 vindkraftverk byggas vid Storgrundet, elva kilometer öster om kommunens fastland.

Det var glada miner på dagens presskonferens i Söderhamn när den jättelika vindkraftsparken på Storgrundet presenterades.

– Det här betyder väldigt mycket för Söderhamn med ett sånt här projekt, säger Eva Tjernström, kommunalråd i Söderhamn.

Omkring fyra miljarder kronor väntas vindkraftsparken kosta och de mellan 50 till 70 turbinerna ska producera 700 GWh el motsvarande 2,5 gånger kommunens årsbehov, småindustrier inräknat.

Och styrelseordförande Aachim Berge från företaget WPD som driver satsningen tror definitivt att projektet blir av under de kommande fem åren.

– Det här projektet ligger ganska nära land med enkla förhållanden så jag tror absolut att 50 vindkraftverk kan byggas inom de närmaste åren, säger Aachim Berge.

Under våren ska WPD fortsätta att söka de nödvändiga tillstånd som behövs, bland annat miljötillstånd- och bygglov. Klart är att det är ett jättebygge som ska till, lika omfattande som Öresundsbron.

Men projektledaren Hans Ohlson lovar att miljökonsekvenserna inte ska bli så stora eftersom förutsättningarna är gynnsamma vid Storgrundet.

– När vindkraftverken står där och snurrar är det egentligen bara lätta vibrationer man märker av och det påverkar inte fiskar, musslor eller alger, säger Hans Ohlson, projektledare för den nya vindkraftparken.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".