Gävleborg

Viktig vecka för gymnasieväljare

Den här veckan gör alla länets niondeklassare sina gymnasieval. Och enligt en ny undersökning, från Svenskt Näringsliv, har valet av gymnasieprogram stor betydelse för både den framtida inkomsten och möjligheten att få jobb efter examen.

Högst lön i länet får enligt undersökningen de som gått på Industriprogrammet i Sandviken.

– Först och främst valde jag Industriprogrammet eftersom att jag tycker att det är roligt att hålla på med praktiska saker men självklart tänker jag också på vad jag kommer tjäna, säger Therese Bonsaksen som går ut Industriprogrammet i Sandviken i vår.

Men medan det gått bra för eleverna från industri-programmet finns det även utbildningar i länet där det gått sämre för eleverna.

Som Sveriges Radio Gävleborg rapporterat tidigare pekas exempelvis Barn- och fritidsprogrammet på Torbergs-gymnasiet i Bollnäs ut som ett exempel där alla före detta elever varit arbetslösa någon gång åren efter gymnasiet.

Niondeklassarna Josefin Astner och Cornelia Fjellstedt på Jernvallskolan i Sandviken tycker dock inte de statistiska framtidsprognoserna varit viktigast när de gjort sina val.

– Jag tror de flesta vet vad de vill gå och att de baserar det på sina favoritämnen, säger Cornelia Fjellstedt.

Josefin Astner har valt teknikprogrammet för att hon är intresserad av det. Hon tycker delvis det är viktigt att tänka på jobbutsikter.

– Men jag vill ändå inte gå något som man får bra betalt på men som jag inte tycker är kul, säger hon.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".