Stormarknaderna tar inte över. Foto: Scanpix
Sandviken

Kunderna återvänder till Sandviken

Den ökade handeln på köpcentrum och i större stadskärnor slår mot kranskommunerna. Det visar en undersökning från Handelns utredningsinstitut. Sandviken har varit en sådan kommun, men det senaste året har trenden vänt.

Sandvikenborna handlar för runt 400 miljoner kronor i andra kommuner varje år. Pengar som annars kanske hade spenderats i Sandviken och som motsvarar runt 400 jobb. Främst handlar det om kläder och sådana varor man köper sällan. Mat köper sandvikenborna på hemmaplan.

När kommunen nu lyckats locka attraktiva butiker till Sandviken, en del nya andra återetablerade, så stannar allt fler sandvikenbor kvar och handlar på hemmaplan.

– Trenden i Sandviken är väldigt god och vi har fått hit flera butiker. Vi märker också att vi får tillbaka allt fler kunder till Sandviken, säger kommunens stadsutvecklare Carina Rask-Jönsson. 

I december förra året så hade man en ökning på försäljningen ökat med 23 procent på vardagarna jämfört med året innan till exempel.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny..roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".