Frida Ivarsson. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Bollnäs

Fackeltåg till minne av förintelsen

I dag tisdag, är det Förintelsens minnesdag, som högtidlighålls runt om i hela världen. För tionde året i rad håller svenska kyrkan en minnesgudstjänst i Bollnäs ikväll.

Det var den 27 januari 1945 som de sista fångarna från koncentrationslägret Auschwitz befriades.

– Kampen mot ondskan får aldrig upphöra, vi måste jobba för det goda och det här är ett led i det, säger diakonen Rolf Forslin.

1999 blev den 27 januari nationell minnesdag och 2005 deklarerade FN den dagen som internationell minnesdag för förintelsens offer. Och den här dagen högtidlighålls på många platser, i Söderhamn till exempel visas en vandringutställning om Anne Frank på Verkstäderna.

I Bollnäs börjar högtidlighållandet på Tingshustorget klockan 18 med tal och därefter ordnas ett fackeltåg till Bollnäs kyrka.

– Vi tycker att det är en viktig sak att inte glömma att det faktiskt har hänt en gång och vi visar att vi accepter det inte, säger Frida Ivarsson, ordförande i Bollnäs lokalavdelning av Ungdom mot Rasism som är med arrangerar fackeltåget.

Spelar det någon roll tror du?

– Man måste visa att man bryr sig, annars kan det aldrig bli någon förändring, säger Frida Ivarsson.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".