Britt-Marie Berglund tillsammans med klass 1C på Ulvsätersskolan. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
Gävle

Kompostmaskar blir TV-kändisar

Kompostmaskar från Ulvsäterskolan i Gävle har huvudrollen i SVT:s barnprogram Miljöhjältarna. Kompostmaskarna används för att illustrera kretslopp.

Det är kompostkunskap på Ulvsätersskolan i Gävle. På borden framför barnen finns det små baljor med med kompostmaterial i och kulörta plasttallrikar med rivna morötter och andra rivna frukter på, och över allt krälar små bruna maskar.

– Jag tycker det är lite äkligt, säger Elvira Becklin och Ida Lundkvist som går i klass 1C på Ulvsätersskolan.

Ulvsätersskolan tillsammans med andra skolor i Gästrikland och Älvkarleby, använder kompostmaskar för att illustrera kretslopp. Maskar äter organiskt material och bajsar jord, kort sagt.

– Jag brukar fråga barn vad som händer med höstlöven som har försvunnit under vintern, säger Britt-Marie Berglund som är avfallspedagog för Gästrike återvinnare som förser skolorna med maskar.

Och nu ska maskarna från Gästrike-Återvinnare bli TV-kändisar.

– De ringde från barnprogrammet Miljöhjältar som sänds i SVT:s Bolibompa på onsdagar och bad om råd och hjälp och det ville vi gärna vara med på, säger Britt-Marie Berglund.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".