1 av 4
Flera ljusdalspolitiker vilja sälja av delar kommunens skog för att få extra pengar. Foto: Scanpix
2 av 4
Sören Görgård
3 av 4
Jan Hedlund
4 av 4
Kenneth Forsell
Ljusdal

Skogen kan ge extra klirr i kassan

Ljusdals kommun äger mycket skog, men den ger alldeles för låg avkastning. I den rådande lågkonjunkturen vill nu några politiker förvandla skogen till investeringar som gagnar kommuninvånarna mer än vad kommunens stora skogsinnehav gör i dag.

– När det inte finns utrymme i investeringsbudgeten utan tillskott från något håll tycker jag att det är lämpligt att använda skogspengar, säger Sören Görgård, centerpartistiskt kommunalråd.

Sören Görgård vill sälja cirka 1 000 hektar av kommunens 4 500 hektar skog för att få in 35 miljoner till bland annat köpa ett centralt industriområde, rusta simhallen och ny bokbuss. Allt för att göra Ljusdal attraktivare och locka flera att bosätta sig i den krympande bygden.

– Det är klart att det kanske inte är bra att sälja tillgångar som stiger i värde hela tiden. Men om vi jämför med vilken avkastning vi har på vår skog med vad det kostar att ta banklån eller andra lån för att klara de här investeringarna så är det ju en dålig affär att behålla skog, säger moderaten Jan Hedlund.

Ljusdals kommun skogar är värda 100 kanske 120 miljoner kronor men bidrar i dag bara en till en och en halv miljoner i miljardbudgeten.

– Vi lockar inte folk att flytta till Ljusdal för att kommunen äger massa skog, däremot genom att visa att vi är en kommun som strävar framåt, säger Jan Hedlund. 

Skogsägande är pengar och ideologi, moderater och center vill sälja, Kenneth Forsell vänstern vill det inte.

– Jag tycker att det är kortsiktigt att sälja stora arealer skog och lägga det på investeringar eller drift, säger Kenneth Forsell.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".