1 av 2
Polhemsskolan satsar hårt för att vinna så många elever som möjligt. Reporter: Anders Ekholm SR Gävleborg
2 av 2
Birgitta Pettersson rektor på Polhemsskolan. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Hård konkurrens om gymnasieelever

Sex gymnasieskolor i Gävle konkurrerar om allt färre elever. De närmsta åren väntas elevantalet minska med 30 procent på grund av små barnkullar i mitten av 90-talet. Det här gör att det kan bli ett överskott på antal gymnasium i Gävle om någon eller flera skolor får för att få elever.

2010 och 2011 blir två stålbadsår för gymnasieskolan i Gävle kommun. Elevantalet väntas nämligen minska de närmsta åren med 30 procent på grund av små barnkullar i mitten av 90-talet.

– Vi måste möta den konkurrens som vi har från allt fler friskolor och det gäller att vi minskar vårt elevunderlag så lite som möjligt, säger Peter Hasch (S) som är ordförande i utbildningsnämnden i Gävle.

Totalt finns det nu tre kommunala och tre fristående gymnasieskolor i Gävle som slåss om eleverna. Ett av de gymnasier som nu satsar stenhårt på att locka elever är Polhemsskolans gymnasium.

– Vi arbetar efter hypotesen att det är elever som är de bästa ambassadörerna för skolan, säger Birgitta Pettersson, rektor på Polhemsskolan.

Det går cirka 2 200 elever på Polhemsskolan i Gävle och sen 2004 har man ökat elevtillströmningen med hela 600 stycken. Man har också på tre terminer nyanställt 80 lärare samt lockat elever med en egen laptop.

– Vi använder datorn som ett pedagogiskt verktyg i undervisningen, inte som ett lockbete, men säkert är det några elever som kanske lockas av att få en egen dator, säger Birgitta Pettersson.

För fyra år sedan var dock läget mycket dystert. Polhemsskolans gymnasium blev då hårt kritiserade i en skolinspektion på grund av för hög elevfrånvaro och dåliga betyg. Men i dag är det alltså läget ett helt annat och skolan har höjt sin konkurrenskraft rejält. 

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".