Gävle

Politiker kunde inte rädda lärarna

Det blev ingen politisk enighet i Barn- och ungdomsnämnden på onsdagskvällen angående att kräva mer pengar av kommunstyrelsen för att kunna häva varslet av de 53 lärarna i Gävle. Detta trots att den borgerliga oppositionen kunde påvisa att elevminskningen inte motsvarade ett sådant stort varsel.

– Vi är oeniga om hur man ska spara pengar i Barn- och ungdomsnämnden, säger Moderaten Morgan Darmell som är talesman för den borgerliga alliansen i nämnden.

Under mötet framkom det också att Gävle kommun får mindre kommunbidrag i framtiden. Hela 43 miljoner kronor mindre under de kommande två åren. 

– Det här är besvärligt, men jag tycker ändå att man skulle ha gjort en konsekvensanalys innan man varslar lärarna, säger Morgan Darmell.

Under mötet framkom också att det kanske inte blir så många som 53 lärare som sägs upp. Personalchefen Jan Jansson gav antydningar om att ”det jobbas för att hitta lösningar” Mer ville han inte säga eftersom förhandlingar mellan Gävle kommun och Lärarfacket pågår.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".