1 av 3
Polisstationen i Bergsjö. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
2 av 3
Stig Eng, kommunalråd i Nordanstig. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
3 av 3
Polismännen Stefan Trönnhagen och Ove Lindblom. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
nordanstig

Kritik mot polisbesparingar

Länspolismästare Christina Forsberg vill spara in på polisen i Bergsjö, Ockelbo, Hofors och Edsbyn och samtidigt ge mer service. Det har både polis och kommunledning i Nordanstig nu reagerat på. Enligt beslutet ska två polisutredare bli kvar i Bergsjö medan de två patrullerande poliserna ska utgå från Hudiksvall, tre mil bort.

– Vi vill ju att polisledningen åker ut och informerar oss vad som är på gång och sedan fattar beslut, men enligt de signaler vi får ska de fatta ett beslut om att ta bort de fyra lokala stationerna och sedan komma ut och informera, och det tycker vi är fel ordning, säger kommunalrådet Stig Eng.

Förutom Bergsjö handlar det om polisstationerna i Ockelbo, Hofors och Ovanåker.

Stig Eng har inte fått någon reaktion på det protestbrev han skickat, där han skrev att han var både orolig och kritisk att indragningsbeslut tas utan att prata med berörda kommuner.

– Allmänheten får ju betydligt längre till polisen, och polisen kan inte vara lika effektiv, säger polismännen Ove Lindblom och Stefan Trönnhagen i en kommentar.

– Ibland känner man sig lite maktlös, säger Stig Eng, kommunalråd i Nordanstig.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista