Karin Mohlin, kyrkorådets ordförande, och Lars Holmgren, ordförande för föreningen Kråknäsjärnet, framför montern med kopiorna av de tolv kråknäsjärnen. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
torsåker

Efterlängtade kopior av Kråknäsjärnet

Efter sju års kamp finns äntligen kopior av kråknäsjärnet i Torsåker. Och på torsdagen invigs en utställning i Torsåkers kyrka.

Det var för drygt femton år sedan smeden Jonny Skogsberg i Torsåker för första gången grävde upp de märkliga järnbitarna som har daterats till 400 - 500 år före kristus, det vill säga fynden är drygt 2000 år gamla.

Men trots intensiv forskning är det ingen som vet vad de avlånga järnföremålen har använts till.

Hur som helst, nu finns de 12 kopiorna av Kråknäsjärnet att beskåda i vapenhuset i Torsåkers kyrka. Orginalen finns på länsmuseet i Gävle.

Och Lars Holmgren och andra engagerade i Torsåker hoppas nu på att Kråknäsjärnet ska locka turister och bidra till nya arbetstillfällen.

– Det handlar om kulturturism. Vi måste göra något liknande som whiskytillverkningen i Mackmyra och Wij Trädgårdar i Ockelbo, säger Lars Holmgren.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista