Foto: Gävle kommun
Gävle

Biblioteksbok återfunnen efter 37 år

Efter 37 år återlämnades boken Människans befrielse av författaren och filosofen Herbert Marcuse till Stadsbiblioteket i Gävle. Boken som varit spårlöst försvunnen sedan den 11 november 1971 återlämnades i ett brev utan avsändare.

– För oss känns det väldigt bra, det är en viktig bok som kommer tillbaka, och det är symptamatiskt mot titeln att det blev nog faktiskt en ”människans befrielse” för den här personen som äntligen lyckades skicka hit boken, säger Conny Persson, chef för Stadsbiblioteket i Gävle till Radio Gävleborg.

– Samtidigt är det ju jättebra, de har ju studerat ett intressant filosofiskt, politiskt verk i 37 år så att jag hoppas verkligen att det kommer samhället till nytta!, tillägger han och skrattar.

Att en bok lämnas tillbaka efter 37 år är ovanligt.

– Visst kommer det några böcker sent, det händer ibland när man samlar ihop från något dödsbo eller något liknande, men det är sannerligen kuriosa, det är långtifrån varje dag som vi får in en sådan här bok, säger Conny Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista