Genom att lägga in kött i fällan lockas lodjuret in, sedan slår fällan igen. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
gävleborg

Åtta lodjur får skjutas

Naturvårdsverket tillåter jakt på åtta lodjur i Gävleborgs län och jakt med fälla - precis som förra året. Något som upprör bland annat Naturskyddsföreningen. Men länsstyrelsen i Gävleborg försvarar Naturvårdsverkets beslut.

Enligt Statens Vetrinärmedicinska Anstalt, SVA, i Uppsala har samtliga fällfångade lodjur de två senaste åren haft träflis i magen, något som tyder på att lodjuren försöker gnaga sig ut från fällan.

Detta trots att fällorna alltså ska vara godkända, med helt släta väggar, så att djuren inte kan skada sig under det dygn då de kan sitta instängda.

Men förra året, då fällfångst återinfördes i Gävleborgs län, hade länsstyrelsen ingen möjlighet att kolla fällorna. Något som Annica Forsberg hoppas ska bli bättre i år.

– Vår tanke och vår vilja är att se till de fällor som faktiskt anmäls till länsstyrelsen inför lodjursjakten, för att se att de uppfyller de krav som ställs, det är det minsta vi kan göra, säger Annica Forsberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Lodjursjakten

  • I Gävleborg får åtta lodjur sjkutas och fälljakt tillåts även under 2009.
  • Naturvårdsverket tillåter jakt på 56 lodjur utanför renskötselområdet.
  • Inom renskötselområdet får 100 lodjur jagas, varav 60 i Jämtland.
  • Jakten utanför renskötselområdet får bedrivas från den 1:a mars till den 31:a mars.

Källa: Naturvårdsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista