Bollnäs

Luddes liv blir utställning

Det är få förunnat att få en utställning om sig själv medan man lever. Ett undantag är 86-årige Ludde, eller Jean Ludvig Rönnberg som han egentligen heter som i 60 år har bott i en koja skogen norr om Bollnäs.

Från och med lördag och fyra veckor framåt visas utställningen om Luddes liv på Bollnäs bibliotek.

– I skolan kallades han Ludvig men själv kallar sig för Jean, så Ludde är tydligen något som andra har hittat på. Vi försöker visa människan Jean Ludvig som bor i skogen och är en otroligt kunnig och intelligent person, säger Ylva Holmgren på Bollnäs bibliotek som gjort utställningen.

Det är väldigt sällan en människa får en utställning medan man lever. Hur kommer det sig att Ludde får vara med om det här?

– Man ser det äkta som Jean Ludvig vill dela med sig och han är ju väldigt utåtriktad och vill gärna berätta. Han tycker det här är kul, säger Johan Koch vid Bollnäs bibliotek.

Aldrig fått en räkning
Ludde visar sådant han täljt, bilder, sånger och dikter och han har naturligtvis gjort visan till sin egen utställning. Jean Ludvig tar emot i Bollnäs bibliotek. Han en man som aldrig fått en räkning.

– Jag undrar hur många av oss andra skulle kunna tänka oss att leva ett liv utan att någonsin få en enda räkning, säger Ylva Holmgren.

Skulle du kunna tänka dig att byta med honom?

– Möjligtvis om jag fick städa först.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se