1 av 2
Busskuren står redan där. Men ingen buss kommer dit. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
2 av 2
Britt-marie Bellerius saknar en busslinje. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Ingen busslinje från Gävle Strand

Trots att folk har bott snart i ett år i den nya havsnära stadsdelen Gävle strand i Gävle, så finns det fortfarande ingen busslinje till eller från området. Många boende i Gävle strand är nu besvikna över att vara hänvisade till bil eller cykel.

– Det är jobbigt att cykla i snöslask ända till Gävle sjukhus där jag jobbar, säger Britt-Marie Billerius som bor på Gävle Strand.  

Redan innan det hårt marknadsförda bostadsområdet Gävle strand var färdigbyggt så placerades där en busskur. Den står fortfarande kvar men är helt oanvänd.  

– Vi har förberett för en busslinje dit, men vi har inte råd, säger Hans-Olov Åström som är Gävle kommuns trafikchef. Det kostar ca en miljon kronor att dra en busslinje ut till Gävle Strand. Men de pengarna finns inte.

– Idag har vi inte de pengarna och jag vet inte när vi kommer att ha råd med det. Men vi har ju gjort i ordning fina cykelbanor från Gävle Strand in till city, säger Hans-Olov Åström.

Men där finns det redan klagomål från de boende. Cykelbanorna är dåligt plogande och sandade.

– Det är uruselt, säger Britt-Marie Billerius.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista