En majoritet inom Centern har beslutat att inleda förhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om ett samarbete i landstinget Gävleborg. -Vi har övervägt alla möjligheter men nu finns ingen annan lösning, säger Karin Ånöstam, Centerns distriktsordförande. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg.
Landstinget Gävleborg

Förhandlingar om ny landstingsledning

Det finns förutsättningar för en ny majoritet i landstinget. Trots att Centern är splittrad har partiet beslutat sig för att inleda förhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Målsättningen är att hitta lösningar och en överenskommelse om en ny politik och en ny majoritet i Landstinget Gävleborg.

Beslutet att inleda förhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om en ny landstingledning har mognat fram under en lång process.

– Efter många diskussioner och noga överläggningar har Centern nu kommit fram till att det här är det enda alternativet som återstår, säger distriktsordförande Karin Ånöstam.

Men Centern är splittrad i frågan om ett samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Vi har en tydlig majoritet att gå vidare med förhandlingarna, säger Karin Ånöstam.

Nästa landstingsfullmäktige är den 24 februari men det är inte troligt att partierna förhandlat klart till dess eftersom det finns många punkter att enas kring.

– Förmodligen blir det ett extra landstingsfullmäktige i mars och innan dess måste vi bli klara, säger Karin Ånöstam.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista