Stefan Olsson, ordförande för Kris i Gävle, är nöjd med att Kriminalvården betalar ut mer pengar till Kris. Foto Anders Ekholm, SR Gävleborg
Gävle

KRIS får pengar för att hjälpa frigivna fångar

Föreningen Kris - Kriminellas Revanch i Samhället - kommer att få extrapengar för att kunna lägga ner mer arbete på att förbereda fångar för frigivning. Totalt får de 28 KRIS-föreningarna i Sverige, varav en i Söderhamn, en i Bollnäs och en i Gävle, dela på nära 900 000 kronor det första halvåret i år. Det är Kriminalvården som vill att fler föreningar hjälper till med det förberedande arbetet inom Kriminalvården.

Totalt delar Kriminalvården ut åtta miljoner kronor till föreningar som vill hjälpa fångar ut i samhället. Största delen av summan går till Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare (RFS) som får cirka 3,7 miljoner kronor.

Riksbryggan får 1,2 miljoner kronor och resten fördelas på en rad olika föreningar bland annat IOGT/NTO. Men föreningarna får inga pengar i förväg utan utifrån hur stort arbete man lägger ner.

Kris i Gävle räknar med att få 60 000 kronor och det är relaterat till hur mycket jobb föreningen lägger ner. Med den summan skulle Kris i Gävle kunna fördubbla sitt arbete för de frigivna från Gävleanstalten.

– Man förberder internerna på sin frigivning helt enkelt, säger Stefan Olsson som är ordförande för Kris i Gävle.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista