Söderhamn

Lång resa om Trönö skola läggs ned

Beskedet om att flera skolor i Söderhamns ytterområden hotas av nedläggning har överraskat många. Och i Trönö pratar ortsborna redan om att driva skolan i egen regi. Om skolan läggs ned kan exempelvis en förstaklassare få åka ett par mil enkel resa i buss in till Söderhamn för sin skolgång.

– Om den här skolan förstörs blir det längre in till Vågbro och så får man kliva upp mycket tidigare för att ta bussen, säger Trönöeleverna Emil Nilsson och Bror Olsson.

I Söderhamns kommun lades tre skolor ner under 2008 och nu öppnar barn- och ungdomsnämnden för ytterligare neddragningar.

Skolor som nämnts är exempelvis Stråtjära, Mo, Sandarne, Trönö och Vågbro i kommunens ytterområden.

Enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Sven-Erik Lindestam är de främsta orsakerna att elevantalet minskar och att Söderhamn kommer att ha två friskolor i de centrala delarna som kommer att samla 240 elever.

Det kan i förlängningen betyda att Trönös elever får bussas in till stan. I Trönö tänker man kämpa med alla medel för att behålla ortens livsnerv.

Trots att friskolorna i Söderhamn till viss del utgör grund för problematiken så ställer man sig själva öppna för att ta över driften av skolan om det blir nödvändigt. Men allra främst tänker Anna Åkerlind, på Trönöbygdens ekonomiska förening, på barnen.
– Det är inte rimligt att skicka en sex- sjuåring på en buss in till stan, det är iallafall 2,5 mil, säger Anna Åkerlind.

Sammanlagt finns sex olika förslag hur framtidens skolor ska utformas i Söderhamn. Tidigast i november kan ett beslut i fullmäktige klubbas igenom om vilka skollokaler som ska användas till 2015.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se