Gävleborg

Gamla soptippar riskklassas

Risken att gamla deponierna ska läcka miljöfarliga ämnen ökar med tiden. Därför pågår nu ett projekt i länet för att riskklassa gamla soptippar som behöver saneras. I maj ska inventeringen vara klar.

Nio kommuner samarbetar i projektet som leds från Söderhamn av miljöinventeraren Erika Klang Westin som undersökt 70 avfallsdeponier runt om i länet.

– Den främsta beskrivningen man får när man pratar med folk är att där ligger allt. Det kan vara bilar, vitvaror, färger och lösningsmedel.

Och det är just så hon har gjort Erika Klang Westin i den här första genomgången av avfallsdeponier i Gävleborgs kommuner, förutom Gävle som redan gjort sin genomgång. Hon har pratat med folk som minns vad som slängdes på tippen under åren från 1940-talet och in på 70-talet. Det var dessutom på den tid då lösningsmedlen blev populära.

– Det var i slutet på 50-talet som man började använda mycket kemikalier för att underlätta det vardagliga livet.

Nu är tiden minst sagt mogen att ta rätt på det här, för avfallen förändras och de organiska ämnena får med tiden en ogynnsam påverkan på tungmetallerna. Många av de här deponierna ligger också vid vattendrag vid kusten sjöar älvar.

– Även om man inte sett några direkta konsekvenser i dag så kan de ligga i framtiden.

Vilka deponier som så småningom saneras av respektive kommun, det vet man först efter ytterligare undersökningar av de tippar som nu fått högsta riskklass.

Margit Hager
margit.hager@sr.se