1 av 3
Gavlegårdarna betalar ut flera miljoner till boinflytande i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
2 av 3
Hyresgästföreningen i Gävle vill ha betalt för administrationen. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
3 av 3
Lars Lennmalm. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Boendepengar används till löner

Vart tionde bostadsbolag i Sverige har slutat att betala boinflytandemedel till Hyresgästföreningen. Anledningen är att en del av pengarna används till löner för de anställda inom Hyresgästföreningen. Gavlegårdarna i Gävle kräver nu att Hyresgästföreningen redovisar i förväg vad som ska göras för boendemiljön, innan några pengar betalas ut.

Även Hudiksvalls bostäder och Sandvikenhus kräver att boinflytandeinsatser ska redovisas i förväg. Sandvikenhus går ännu längre och har i förväg bestämt att under 2009 dra ner på summan till Hyresgästföreningen.  

Gavlegårdarna i Gävle är ett av de bostadsbolag som betalar ut mest boinflytandemedel i hela Sverige. 2007 betalades det ut två miljoner kronor. Det är endast allmännyttan i Göteborg som betalar ut mer.

Stopp för klumpsumma
Men sedan något år tillbaka så har Gavlegårdarna slutat med att förskottera en klumpsumma för ändamålet. Projekten måste redovisas och godkännas i förväg 

Det här har inneburit problem för Hyresgästföreningen i Gävle, eftersom man har använt en del av den fasta summan till administrationen av projekten. 

Hyresgästföreningen kritisk
Bertil Mattsson är regionchef för Hyresgästföreningen i Gävleområdet och är kritisk till förändringen.

– Det kan ju inte vara meningen att våra medlemmar ska betala för administrationen av boinflytandeprojekten. Det här är ett sätt för bostadsbolagen att strypa vår offensiva opinionsbildning inom bostadsområdet, säger Bertil Mattsson.

Lars Lennmalm, vice vd för Gavlegårdarna, tycker dock att det räcker med att finansiera de planerade boinflytandeprojekten och inte de lönekostnader som uppstår kring projekten.

– Det är hit vi vill, även om det blir problem för Hyresgästföreningen, säger Lars Lennmalm.


Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista