Karin Ånöstam i Vallsta. Foto: Centerpartiet

Centern är splittrad om kärnkraften

Det är i princip fritt fram att bygga nya kärnkraftverk när de nuvarande har tjänat ut. Det är kontentan av den energipolitik som de fyra allianspartierna kommit överens om och som presenterades vid en presskonferens på torsdagen. Men beslutet om kärnkraften går emot Centerpartiets ideologi och politik.

Partiledarna i Allians för Sverige har på torsdagen slutit en överenskommelse om en långsiktig och hållbar energi- och klimatpolitik.

Bland annat att nybyggnation av kärnkraftverk tillåts på befintliga platser och att de nuvarande reaktorer får ersättas i takt med att de når sin ekonomiska livslängd.

Det står också att avvecklingslagen avskaffas och att förbudet mot nybyggnad i kärntekniklagen tas bort.

Under fredagen och lördagen träffas centern för partiets kommundagar i Visby på Gotland.

Och Karin Ånöstam antar att det blir många diskussioner om kärnkraften.

- Den här frågan kommer att tas upp och diskuteras och vi kommer att få kunska om vad den här uppgörelsen innehåller. Det blir förmodligen ett av de hetaste samtalsämnena under helgen, säger Karin Ålöstam.

Men tror du att det finns en majoritet inom partiet att gå emot partiledaren Maud Olofsson, frågar reportern.

- Jag tror att det finns en majoritet inom partiet som är emot kärnkraft, som har gått med i partiet för att de är emot kärnkraft, så det här är en svår fråga för oss att hantera, svarar hon.

Tror du att ni kan få till en förändring i överenskommelsen om energipolitiken?

- En svår fråga, säger hon efter en tankepaus....Det kommer att bli tuffa diskussioner i partiet om hur det här beslutet har tillkommit.

Känner ni er överkörda?

- Det känns som det har kommit väldigt fort och snabbt. Det borde ha diskuterats mycket tidigare, avslutar Karin Ånöstam.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista