Jan Guillou lyssnar på SD på Stortorget i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
gävle

SD övervakas av Jan Guillou

Under den här veckan är Sverigedemokraterna ute på en Sverigeturné inför EU-parlamentsvalet 7:e juni i år. På torsdagen var de på Stortorget i Gävle dit många nyfikna åhörare hade sökt sig. En av dem var författaren och journalisten Jan Guillou som febrilt antecknade ner allt som Sverige demokraternas ledare Jimmie Åkesson skanderade.

- Deras agenda är att de ska minska invandringen och de förbinder en massa problem i Sverige med invandringen, säger Jan Guillou.

Han jobbar den här veckan som reporter åt Aftonbladet med uppgift att ta reda på vad det egentligen är som Sverigedemokraterna står för. Och hittills är Guillou bestört över vad han har sett hos och hört.

- De är inte vad de framställs som i medierna, de är mycket värre än så i den meningen är att de är ett hyggligt mittenparti med all gammal facism bortskalad. Deras väljare är hyggligt anständigt folk som tidigare röstade på socialdemokraterna, och det här är mycket allvarligare än vi tror, säger han.

Journalisten Jan Guillou är den här veckan med på Sverigedemokraternas valturné som sker via tåg till olika städer. Jan Guillou själv sitter med i samma tågkupé som partiledaren Jimmie Åkesson.

- Det är mycket intressant för vi tillhör helt olika generationer. Han saknar en typ av politisk bildning som gör honom både lite fascinerande och lite naiv, säger Guillou.

- Är han helt historielös, frågar reportern.

- Ja, det tycker jag, därför att han helt enkelt inte förstår vad det är frågan om.  

- Har ni något utbyte av varandra i tågkupén?

- Jag är 100 procent koncentrerad som reporter. Jag ska förstå något som ingen annan har förstått, så jag har ett vädligt utbyte av det här, avslutar Jan Guillou.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista