Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Gävleborg

Nej till vargjakt i Voxnareviret

Det blir ingen skyddsjakt på varg i Voxnareviret. Naturvårdsverket avslår jägarförbundet i Gävleborgs ansökan om att få skjuta tre vargar för att begränsa stammen.

Svenska Jägareförbundet ville skjuta tre vargar i vardera sex olika vargrevir för att begränsa vargstammen och förhindra vargangrepp på tamdjur och hundar.

Men de berörda länsstyrelserna och statliga viltskadecentret rekommenderade avslag och Klas Allander, handläggare på Naturvårdsverket säger att de inte har rätt att besluta om tillstånd till jakt som begränsar vargstammen.

Den senaste varginventeringen från Naturvårdsverket visar att det finns cirka 200 vargar i Sverige. Det finns inga exakta siffror på hur många vargar det finns i Gävleborg.

Enligt Bertil Bäckström, som jobbar som jaktvårdskonsulent åt jägarförbundet i länet, rör det sig om runt 20 vargar utspridda i sju revir.

Regeringen har nu gett Naturvårdsverket i uppdrag att utreda frågan om det ska bli tillåtet att jaga varg för att kunna reglera beståndet, så kallad förvaltningsjakt.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista