Pappersindustrin har problem med lönsamheten. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Gävleborg

Pappersmedlemmar oroliga för jobben

Mer än var tredje medlem som har svarat på en webbfråga på fackföreningen Pappers hemsida tror att de kommer att bli arbetslösa under år 2009.

Pappersindustrin dras med stora förluster om man jämför med tidigare år. Men fackordförandena för Holmen i Iggesund och Stora Enso i Skutskär är inte oroliga för att medlemmarna ska förlora jobbet.

”Inget på gång”
Stig Jakobsson är ordförande på Pappers i Iggesund:

– Visst är det säkert en del ungdomar som kommit in de senaste åren som är oroliga, men vi har inte fått några signaler från företagsledningen att det ska vara något på gång.

Arbetslös eller inte?
39 procent av de som har svarat på frågan ”Tror du att du kommer att bli arbetslös under 2009?” har svarat ja. 61 procent har svarat nej. Hur många som har besvarat frågan kan inte Pappers upplysa om.

Men varken Pappers ordförande, på Iggesunds bruk, eller på Stora Enso i Skutskär, är alltså direkt oroliga för sina egna eller sina medlemmars arbeten. Detta trots att Stora Enso, till exempel, gjorde en förlust för fjärde kvartalet förra året på 846 miljoner Euro.

”Kärvt nu”
Tommy Jansson är fackordförande i Skutskär:

– Det finns en medvetenhet om att marknaden är kärv just nu, men de senaste beskeden jag fått från ledningen är att vi ska producera det vi kan.

Tungt skuldsatta
Förutom att det är en lägre efterfrågan på pappersföretagens produkter så dras också industrijättarna med jättelika skulder - enligt tidningen Svenska Dagbladet så har Holmen, till exempel, skulder på 7 504 miljoner kronor.

Klarar situationen
Men Stig Jakobsson, i Iggesund, tror att hans företag kommer reda ut situationen:

– Nog tror jag personligen att Iggesund som enhet i Holmen kommer att reda ut det här utan att behöva skicka hem folk.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista