Lars Wahlman och Robin Forsgren. Foto: Therese Jacobson
Gävleborg

Unga filmmakare ska få extra stöd

Film Gävleborg står nu inför utmaningen att få unga filmare att vilja vara kvar i länet och satsa på film, andra län lockar nämligen med sina resurser. Filmare under trettio år ska nu få extra hjälp av Film Gävleborg.

Det är många filmbegåvningar som tar studenten från Gävleborgs gymnasieskolors medieprogram varje år. Ungdomar som Film Gävleborg nu alltså vill stötta, så att de kan bygga vidare på sitt filmintresse.

Det ordnas träffar där de unga kan knyta kontakter, få tips och råd. Något som nittonårige Robin Forsgren från Gävle hoppas kunna ha nytta av:

– Det behövs ju alltid hjälp vid filminspelningar. Där finns vi som en resurs, säger han.

Tidigare har Film Gävleborg koncentrerat sig mer på etablerade filmare. De unga har haft Gestrike filmfestival som sitt forum i länet, men något regelbundet stöd speciellt för de unga har inte funnits tidigare.

Film Gävleborg står nu inför utmaningen att få unga filmare att vilja vara kvar i länet och satsa på film. De praktiska filmutbildningarna som finns på Forsa folkhögskola ska läggas ner och många län har mer resurser för film än Gävleborg.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista