Landstinget har behov av fler läkare.
Landstinget

Fortsatt import av läkare

Landstinget fortsätter att rekrytera läkare från andra länder. Inom de närmsta fyra till fem åren räknar landstinget med att anställa ytterligare ett 100-tal läkare från bland annat Ungern, Baltikum och Tyskland för att klara av behovet.

Det är främst läkare inom primärvården och psykiatriker som det råder brist på inom landstinget.

– Jag tror att inom de närmsta fyra till fem åren som kommer vi fortsätta att utlandsrekrytera eftersom vi har så stora brister, säger Ingela Kofoed-Pedersen som är kompetensförsörjningsstrateg på landstinget.

Exakt hur många importerade läkare det handlar om vill inte Ingela Kofoed-Pedersen säga, men hon gissar att det rör sig om mellan 20 och 30 per år.

Rekryterar från Baltikum
De senaste åren har tillströmningen av läkare från främst Tyskland och Ungern till länet varit stor. Men nu börjar landstinget även leta läkare i andra länder. Under helgen var till exempel ett 20-tal läkare från Baltikum på studiebesök och anställningsintervjuer i Gävle.

En av de läkare som rekryterades under förra året är röntgenläkaren Agnes Martonné från Ungern. Och hon ser många fördelar med att jobba i Sverige.

– Apparaterna här är bättre och det är bättre arbetstid. Man kan också ta det lugnare och ägna mer tid åt patienter och prata med kollegor, säger hon.

Fler ungerska läkare
Totalt har landstinget rekryterat 37 läkare från Ungern varav 18 började jobba så sent som i januari. Och till sommaren väntas ytterligare 10 läkare från Ungern anlända.

Innan läkarna börjar får de en fyra månaders kurs i svenska. Men språket är fortfarande den största svårigheten tycker Agnes Martonné.

– Vi måste lära oss mer svenska varje dag, säger hon.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista