Gävleborg

Nya a-kasseregler tvingar deltidsbrandmän att sluta

De nya A-kassereglerna som regeringen införde förra året slår hårt mot brandmän i beredskap - eller deltidsbrandmän som de kallas. Begränsningen av antalet dagar man får vara deltidsarbetslös gör att deltidsbrandmän som är arbetslösa, vid sidan av sitt brandmannajobb, tvingas sluta i brandkåren för att inte förlora a-kasseersättning.

Anette Wigren är arbetslös och söker ett nytt heltidsjobb - dessutom är hon brandman i beredskap i Bergby.

Varje gång hon åker på utryckning, har beredskap eller övar med deltidsbrandkåren till exempel så räknas det som deltidsjobb, och det får man bara ha i 75 dagar under en a-kasseperiod.

Ingen a-kassa
Dessutom dras a-kassan veckovis så även om Anette Wigren under en vecka bara åker på en enda utryckning som bara tar en timme så får hon ingen a-kasse ersättning för hela den veckan, eftersom det då räknas som att hon jobbat deltid den veckan.

För Anette Wigren tickar dagarna iväg fort och snart tvingas hon säga upp sig från brandkåren för att kunna stämpla på heltid. Och hon är inte ensam om sin situation.

Rekryteringsproblem
Brandmännens riksförbunds ordförande Kenneth Carlsson ser en stor risk för att deltidsbrankårerna utarmas i dessa tider av lågkonjunktur och varsel.

– Vi har stora rekryteringsproblem redan i dag, säger Kenneth Carlsson.

Hjälpa till i samhället
Anette Wigren i Bergby tycker att a-kassorna borde göra undantag för deltidsbranmännen - för deltidsbrandman är man inte för pengarna utan för att man vill hjälpa till i samhället säger hon.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista