1 av 2
Snöhögar framför brevlådan skapar stora problem för brevbärare och tidningsutdelare. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 2
Monika Jernkvist gör så gott hon kan men det är svårt att hinna med överallt. Foto Christian Höijer SR Gävleborg
Gävleborg

Villaägare dåliga på att skotta snö

Snöoväder kostar inte bara kommunerna miljonbelopp i snöröjning, det ställer också till svåra problem för tidningsutdelare och postutkörare att kunna utföra sitt jobb. Speciellt vanligt är problemen bland villaägare som slarvar med snöskottningen utanför sin postlåda.

Vintern är nu här till mångas glädje. Men snö är också synonymt med problem för många husägare och för de som behöver ta sig fram i sitt jobb, som exempelvis post- och tidningsutdelare.

Villaägare dåliga på att skotta
Kommunernas roll är att röja av vägar. Trottoarer och postlådor intill exempelvis en villa ligger på fastighetsägarens ansvar och det är ofta här som de flesta problemen uppstår menar Anders Rosenberg som är postens utdelningschef på Gävle Nord.

– Många tänker nog att det bara min låda men för brevbäraren är det 600 lådor, säger han.

Kostar energi och skador
Från distributörernas sida försöker man ändå så långt det går att dela ut både tidningar och post, fastän det kostar både i form av skador både på material och personal. Brevbäraren Erik Lindblom säger att han får kliva ur bilen på nästan varje låda efter ett snöväder.

Lapp i brevlådan
De fastighetsägare som uppenbart försummar att röja bort snön tilldelas lappar från post- och tidningsdistributionen om att de måste bättra sig. Husägaren Dick Wickström från Gävle har dock inte sett till några lappar.

Christian Höijer
christian.höijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista