Akrivfoto: Scanpix
Hudiksvall

Förväxling bakom felaktig vägavgift

En förväxling av registreringsskyltar var orsaken till att en man i Hudiksvallstrakten fick ett brev med en obetald vägavgift. Enligt brevet hade mannen kört sin traktor genom en vägtull i Oslo.

När Lennart Högberg i Fiskeby, utanför Hudiksvall, fick ett brev från Norge häromdagen med en obetald vägavgift på 20 kronor, för att han skulle ha kört genom en vägspärr i Norge med sin traktor, blev han minst sagt förvånad. Han har varken varit i Norge den senaste tiden eller lånat ut sin traktor.

Men nu visar det sig att det skett en förväxling mellan Lennart Högbergs svenska registreringsskylt och en litauisk. Enligt Lars Linder på Fjellinjen, som tar in trängselskatt i Osloområdet, ser skyltarna exakt likadana ut, bortsett från ett litet märke i mitten av skylten som avslöjar om bilen är svensk eller litauisk.

– De litauiska och svenska registreringsskyltarna är väldigt lika. Det är ett lite märke mellan siffrorna och texten på skyltarna som är olika och uppenbarligen har inte vårt automatiska datasystem klarat av att skilja skyltarna åt, säger Lars Lind, IT-ansvarig på Fjellinjen.

Varje dag tar Fjellinjen 230 000 videobilder på bilar som passerar vägtullarna och som sen hanteras automatiskt av ett datasystem. Att den här typen av misstag uppstår är mycket ovanligt men alltså inte omöjligt.

Och de som fått felaktiga räkningar skickade till sig behöver naturligtvis inte betala de säger Lars Linder.

– Det är bara att ringa oss eller skicka ett mejl så kan vi rätta till misstaget, säger han. 

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista