Arkivfoto: Scanpix
Gävleborg

Brandmän vill ha undantag i a-kassan

Brandmännens Riksförbund uppvaktade på tisdagen Arbetsmarknads-departementet för att få undantag från a-kassans regler om deltid. De anser att reglerna riskerar att slå ut deltidsbrandkårerna på små orter.

– När man väl jobbar 100 procent så har man ju den här deltidstjänsten vid sidan om sin ordinarie tjänst och det får man ju ingen credit för, så man kan väl ha lite överseende med det, säger Anette Wigren, deltidsbrandman i Bergby utanför Gävle.

Deltidsbrandmännen vill ha ett undantag från de nya a-kassereglerna som säger att man bara får jobba deltid under 75 dagar på en och samma a-kasseperiod.

Det gör att deltidsbrandmän som stämplar måste säga upp sig från sitt brandmannajobb för att få fortsätta att stämpla på heltid.

Absurt tycker deltidsbrandmännen eftersom deras jobb bara ger betalt vid utryckningar och liknande och är en samhällsservice som man sköter vid sidan av jobbet.

Men Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet, tycker inte att deltidsbrandmännen ska undantas från reglerna.

– Vi kan inte göra undantag i det här fallet. Det är kommunerna som ska ta sitt ansvar. De måste se till att kommuninvånarna ska vara trygga. De får anställa de brandmän de behöver på heltid, säger Eva Uddén Sonnegård.

Men kommunerna har inte ekonomi att anställa fler brandmän på heltid, det är just därför deltidsbrandkårerna finns. Och nu ser Anette Wigren och många med henne risken att deltidsbrandkårerna helt enkelt sätts på undantag.

– Risken är ju att det blir färre på varje station och då blir ju säkerheten inte lika bra i samhället, säger deltidsbrandmannen Anette Wigren.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista