1 av 2
Björn Gröndahl. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
2 av 2
Arkivbild. Foto. AP Photo / Denis Farrell /SCANPIX
Gävle/Sydafrika

Dramatiskt utbyte för Gävlepoliser

Gävleborgspoliser riskerade flera gånger livet i samband med ett utbyte i Sydafrika. Björn Gröndahl från Gävlepolisen deltog bland annat i en narkotikarazzia där de misstäkta var tungt beväpnade. Som gästande polis deltog Björn Gröndahl obeväpnad, men klädd i svensk polisuniform.

Gävle kommun och blåljusorganisationerna har sedan några år tillbaka ett sammarbete med Buffalo City i Sydafrika. Det innebär att Gävleborgspoliser får åka ner och delta i deras arbete för att lära sig något nytt men också att för att ge tips och råd utifrån deras erfarenheter från Sverige.

– Man håller sig lite i bakhasorna så man inte ska ta de första kulorna i alla fall. Lite rädd var man, säger Gävlepolisen Björn Gröndahl om sina uppleveser i Sydafrika.

Men att jämför Gävle och Buffalo City är som att jämföra lugna gatan med 30-talets gansterkrig. Brottsligheten är enormt hög i Sydafrika och vid utryckingar är polisen tungt beväpnade och beredda på var som hellst.

– Den hundenheten som vi besökte hade en minnestavla över döda poliser, på edn var det femton poliser som dött sedan 1990, säger Björn Gröndahl.

En av polismännen som kommer från länet höll på att råka riktigt illa ut när det blev ett upplopp vid ett ANC-möte.

– Då var kanske femton poliser i stort sett omringade, och han såg själv skräcken i polisen ögon. Polisen sköt en kille i benet och man ser ju att befolkningen vänder sig mot polisen och det blir ju inte lättare om man skjuter en kille heller, säger Björn Gröndahl. 

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".