1 av 2
Foto: SMK Söderhamn
2 av 2
Lars Burefjord. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Söderhamn

Flygfält kan bli motorstadion

För tio miljoner kronor kan Söderhamn få en av Sveriges modernaste motoranläggningar, med Norrlands första racingbana av STCC-klass. Knäckfrågan är om kommunen är beredd att nedgradera den nuvarande flygplatsens status innan de fått besked om det kan bli en europeisk pilotskola på området.

I fem år har Lars Burefjord och de övriga motorvännerna i klubben SMK Söderhamn väntat.

– Vi skitar på att få till en racingbana för att kunna utöva banracing, både träning- och tävlingsaktivitet, och målet är att kunna arrangera STCC, säger Lars Burefjord.

Vad skulle en motorbana i Söderhamn innebära?

– Om man jämför med liknande arenor räknar man med 50-60 000 besökare vid tävlingar.

Det finns investerare som är beredda att satsa miljonbelopp för att bygga en racingbana av högsta nationella snitt på Flygstaden i Söderhamn. Målet är STCC, en racingform för bilar som är det närmaste formel ett vi kommer i Sverige och lockar tiotusentals åskådare.

Lars Burefjord, företagare, innovatör och drivande i motorklubben SMK Söderhamn, är en av de som kämpat hårdast för att förverkliga motordrömmarna på Flygstaden. Men smakar det så kostar det också.

– För att nå upp till STCC-status handlar det om cirka tio miljoner kronor, säger Lars Burefjord.

Det största hindret för Burefjord och hans motorvänner just nu är Söderhamns kommun. Sen 2003 har kommunen lagt ned mycket jobb för att bli en av de tre orter som får en europeisk flygskola.

Men kommunen har väntat länge och inte heller fått det stöd från staten som man hoppats på, därför lovar nu kommunalrådet Lennart Olsson (C) att motorvännerna ska få besked i vår.

Kommunen är positiv till en motorsatsning, problemet är att Söderhamns flygplats då måste nedgraderas från sin status som instrumentflygplats som bland annat innebär att flygplan närhelst kan nödlanda i Söderhamn.

– Vi vill göra en noggrann undersökning innan vid godkänner det här, säger Lennart Olsson.

Christian Höijer
christian.höijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".