Mackägaren och Mellanskogsmedlemmen Magnus Ståhl har ordnat ett informationsmöte för att få behålla Färila sågverk. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Färila

Sågnedläggning ifrågasätts

Medlemmarna i Mellanskog i Ljusdals kommun ifrågasätter nu träindustriföretaget Setras motivering att lägga ner Färilasågen. Enligt Setra ger nedläggningen de största besparingarna, men medlemmarna vill att beslutet omprövas.

– Vi skulle vilja göra att underlag och ompröva beslutet och se om det verkligen var rätt att lägga ned Färila med tanke på att det för bara ett par år sedan var ett av de mest lönsamma företagen inom Setra, säger Magnus Ståhl som sitter med i rådet för Mellanskog i Ljusdal.

Lång väg
Men för att få till en sådan omprövning är det en ganska lång väg att gå. Första steget sker på onsdagskvällen då vd:n, styrelsens ordförande och regionchefen för Mellanskog kommer till Färila för ett informationsmöte. Ett möte som ska få topparna inom Mellanskog att vilja få till stånd en omprövning.

Mellanskog äger 26 procent av Setra. Därför behövs även fler ägare med på tåget. 50 procent av ägandet står Sveaskog för och dess styrelseordförande, före detta statsministern Göran Persson har fått ett brev där det lokala rådet i Mellanskog skriver att de vill få till en opartisk utredning om det verkligen är mest lönsamt att lägga ner Färilasågen.

”Råvaran runt hörnet”
– Vi har ju råvaran runt hörnet och det blir väldigt långa transporter om de ska lägga ned här och samtidigt behålla råvaran inom Setra och köra ända ner till Heby som är tanken, säger Magnus Ståhl.

Men även om han är rätt övertygad om att det vore lönt att bevara Färilasågen är han medveten om att det blir svårt att ändra på beslutet.

– Vi jobbar i uppförsbacke men samtidigt ger vi inte upp utan jobbar in i det sista för att få dem att ändra sig.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".