Björn Hamberg. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Alfta

Kritik mot rehabiliteringsgarantin

Den nya rehabiliteringsgarantin som infördes vid halvårsskiftet i fjol har misslyckats. Det anser branschorganisationen Prima. De är mycket kritiska till att rehabiliteringen inte kommit igång på många håll och därmed orsakat konkurs för rehabiliteringsföretag som exempelvis Alfta Rehab.

Enligt Björn Hamberg, som är VD för Alfta Rehab och även styrelseledamot i Prima, jobbar de nu för att få till en ändring.

– Igår träffade vi statens enmansutredare och berättade hur det ser ut i verkligheten och han kommer nu att ompröva vissa skrivningar, säger Björn Hamberg.

Vilken reaktion fick ni?

– En stor förvåning och lite förskräckelse.

De pengar som utlovats till rehabiliteringen har inte betalats ut och därför har hela rehabiliteringsbranschen drabbats.

Utredning presenteras
Den 20 april ska ensamutredaren presentera utredningen av rehabiliteringsgarantin för regeringen och innan dess ska Prima, rehabiliteringsföretagens branschorganisation, lämna in en redogörelse för hur många av medlemsföretagen som drabbats av nedskärningar, varsel och konkurser.

Och det är mycket viktigt att det blir förändringar menar Björn Hamberg. För bara tre veckor sedan gick hans företag Alfta Rehab Center Pain Hospice i konkurs och totalt har åttio anställda sagts upp.

– Vi är måna om att politikerna fattar rätt beslut väldigt snabbt så att rehabiliteringen kan återupptas.

”Många drabbas oerhört hårt”
Men det är inte bara rehabföretag som drabbas utan även alla sjukskrivna menar Björn Hamberg.

– Med den nya rehabkedjan där arbetsförmågan ska prövas snabbare och man riskerar att bli utförsäkrad är det många som drabbas oerhört hårt, och det är väl nu om någonsin som det skulle behövas snabb rehabilitering, omfattande insatser, säger Björn Hamberg.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".