Gävle

Röda Korset avlastar akuten

Trycket på akutmottagningen i Gävle är stort och personalen har ofta svårt att hinna med. Men sedan i höstas finns som tur är förstärkning på plats i form av Röda Korset.

Röda Korset gör med frivillig personal helt gratis allt det medmänskliga som den ordinarie vårdpersonalen ofta måste prioritera bort.

Det är sedan september förra året som Röda Korsets frivilliga har använts som extra medmänniskor på akutmottagningen vid Gävle sjukhus.

Under de flesta vardagarna i veckan, två timmar åt gången, finns de på plats för att bland annat prata med patienterna, hjälpa till med fika, och bädda bårvagnar.

De gör jobbet helt gratis och den ordinarie personalen är mer än tacksam, berättar Anette Lund, vårdenhetschef på akuten.

– Personalen tycker att de är guld värda. De gör det här lilla extra som personalen känner att de inte riktigt hinner med när de har mycket att göra, och vi finns ju till för patienterna så det känns jättebra, säger Anette Lund.

Visserligen har landstinget pressad ekonomi, men man kan fråga sig om inte den ordinarie personalen ändå borde klara av hela jobbet själv?

– De hinner med många gånger men ibland hinns det inte med om det kommer många patienter samtidigt.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".