Gävleborg

Företagare positiva till räntesänkning

Gårdagens kraftiga räntesänkning är populär hos företagarna. Sänkningen är en av flera åtgärder som måste till för att få företagens ekonomi på fötter igen och därmed skapa fler jobb.

Jan Sköld driver tre företag i Gävle och säger så här:

– Det frigör mycket kapital för företag som har stora lån och räntor för att komma igång med nya investeringar, sen hoppas man att mindre företag också får låna pengar av bankerna.

Märks direkt
Ett av Jan Skölds företag i Gävle tillverkar skyltar, montrar och andra produkter som ofta används på mässor. Och där märks en räntesäkning direkt eftersom fler företag vågar satsa. Och han tror att dagens sänkning kommer att ge resultat.

Vågar investera
I andra änden av Gävle driver Louise Jutterström en vitvaruaffär, och hon hoppas att räntesänkningen ska få folk att våga investera göra större investeringar - men tror inte att den påverkar så mycket i vardagen.

– Vi har inte lika mycket kökskunder, men kanske får vi fler kunder om räntan sänks. När det gäller exempelvis tvättmaskinskunder spelar det mindre roll, går den sönder måste människor ha en ny.

Kommer lägligt
För Kaja Valtonen – som driver en inredningsbutik i Gävle – kom också räntesänknigen lägligt eftersom hon just nu håller på att bygga ut butiken.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".