1 av 2
Ewa Wallinder, skolsköterska på Strömsbro skola. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
2 av 2
Ewa Wallinder. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
gävle

Skolöverläkare säger upp sig i protest

Skolöverläkaren i Gävle, Kristjan Arinbjarnarson, säger upp sig i protest mot neddragningarna inom kommunens skolhälsovård. Och snart kan inte skolsköterskorna uppfylla Hälso- och sjukvårdlagen om en god och säker vård längre. Det säger Ewa Wallinder som är skolsköterska på Strömsbro skola och länsombud för skolsköterskorna i Gävleborg.

– Kulmen är nådd och när man ytterligare aviserar indragningar då känner vi att vi inte längre kan ta ansvar för vår verksamhet, säger Ewa Wallinder, skolsköterska på Strömsbro skola och länsombud för skolsköterskorna i Gävleborg.

Elevantalet sjunker och därför vill Gävle kommun dra ner på kostnaderna.

Sedan i somras har två skolskötersketjänster inte tillsatts.

Men terorin att man kan minska personal i samma takt som elevantalet stämmer inte överens med praktiken, säger Ewa Wallinder.

– Det är färre barn, men då är det matematiska uträkningar. Det som hände för oss att ett helt skolområde blev utan skolsköterska, och det innebär för oss då att vi får färre dagar pers skola, säger hon.

Skolsköterskorna får dela sin tid mellan allt fler skolor. Det är inte ovanligt att en sköterska har tre till fyra skolor inom sitt ansvarsområde.

– Det låter ju rimligt att det blir mer restid om man får ett större område, säger Jens Leidermark, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Men däremot tänker inte Jens Leidermark göra någonting åt det, i form av extra pengar.

– Nej, min uppfattning är att de har fått pengar för att ha en bra verksamhet. Sedan är det alltid besvärligt med förändringar, säger han.

Men om nu skolöverläkaren säger upp sig i protest och sköterskorna signalerar att de inte kan uppfylla de mål som finns på dem. Är inte det ett problem? 

– (paus) Jag tror att det är naturliga reaktioner utifrån att det är alltid jobbigt med förändringar, säger Jens Leidermark.

– Det här är allvarligt, avslutar skolsköterskan Ewa Wallinder.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".