Björn Åkerblom är en av två Hockeyombudsmän i Brynäs. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
Ishockey

Brynäs lockar publik med Hockeyombudsman

Sex raka förluster och svikande publiksiffror. Nu hårdnar kampen om ishockeypubliken för Brynäs. När sju omgångar återstår sätter Brynäs från och med torsdagkvällens match mot Linköping in en så kallad Hockeyombudsman.

Enligt Sven Engwall, marknadsansvarig i Brynäs är Hockeyombudsmannen ett nytt grepp som kan locka större publik.

– Det här en del i att engagera vår publik och göra det roligt att gå på hockey, säger Sven Engwall.

Brynäs publiksnitt ligger runt 6 000 personer per hemmamatch vilket är cirka 700 personer färre än för två år sedan när Läkerol Arena stod klart. 

För att utveckla hockeyupplevelsen lanserar nu Brynäs som fjärde hockeyklubb i Sverige konceptet Hockeyombudsmannen. Tanken är att publiken under matchen ska kunna skicka åsikter, frågor och hälsningar via sms och direkt få svar på den stora skärmen upp i taket. Hockeyombudsmannen ska också kunna förmedla publikens åsikter och tankar till tränare och spelare.

– Snittet är runt 200 sms per match. Hur många det kommer bli i kväll har jag ingen aning om, säger Björn Åkerblom, en av Brynäs två hockeyombudsmän.

Inför kvällens match ligger Brynäs, för första gången den här säsongen, under slutspelstrecket och farligt nära kvalplats. Förra året tvingades Brynäs kvalspela för att hålla sig kvar i Elitserien, och trots att inkomsterna från de fem kvalseriematcherna då var ett välkommet tillskott i kassan, redovisade Brynäs ett dåligt ekonomiskt resultat. Men inför slutet av årets säsong ligger Brynäs betydligt bättre.

– Trots att vi ligger lite lägre än vad vi hoppats publikmässigt så ser det ut som att vi kommer att kunna göra en liten vinst i år, vi ska i alla fall inte hamna på röda siffror eller gå med förlust, säger Sven Engwall.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Brynäs Publiksnitt

Säsong           Publiksnitt 

00/01             4 711
01/02             4 389
02/03             4 569
03/04             4 639
04/05             5 016
05/06             4 767
06/07             6 653*
07/08             5 996
08/09             5 961**

* Läkerol Arena invigs.
** Hittills i år.

Källa: Brynäs

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".