Förskolelärare Laila Hermansson är glad att hon inte förlorar en ledig dag då nationaldagen infaller en lördag. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Gävleborg

Extra ledig dag då nationaldagen infaller en lördag

I år är det första gången sedan nationaldagen blev en helgdag som den infaller en lördag. Eftersom det var annandagpingst som togs bort till förmån för nationaldagen, betyder det att en ledig dag försvinner för många. Flera fackförbund har därför förhandlat fram en extra ledig dag för sina medlemmar.

Det var 2005 som nationaldagen blev en röd dag och annandagspingst, som alltid infaller en måndag, förlorade sin staus som heldag. Många fackförbund var kritiska till det beslutet eftersom det skulle innebära färre arbetsfria dagar när den 6 juni infaller på en lördag som i år.

Nu har de flesta fackförbund reglerat det i sina avtal. Har du till exempel en semestertjänst på 40 timmar i veckan och jobbar inom den kommunala sektor har du rätt till en extra dags ledighet i år. Något som Lars Hjelm - förskolelärare och ledamot i lärarförbundet i Bollnäs - tycker är viktigt.

– Det betyder att den här dagen mister inte vi utan vi får en dags extra semeter, säger Lars Hjelm.

Även Cia Olsson och Laila Hermansson på Björkbackens förskola tycker det är viktigt att de inte förlorar en extra ledig dag.

– Det är jättefint, vi har ett bra fackförbund, säger Laila Hermansson som är medlem i Lärarförbundet.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".