Andreas Wiik testar den nya lättare utrustningen. Foto Magnus Hansson SR Gävleborg
Norrhälsingland

Smidigare att släcka skogsbränder med lättare utrustning

Norrhälsinge räddningstjänst har dragit många nyttiga erfarenheter efter de omfattande skogsbränderna i somras. Bland annat får brandmännen lättare utrustning som underlättar släckningsarbetet i skogen.

I somras härjade stora skogsbränder i Hassela och i Skån utanför Bjuråker. Brandplatserna låg långt inne i skogen och var svåra att nå vilket innebar att brandmännen fick gå långa sträckor i tunga otympliga kläder och bära tunga slangar.

De här erfarenheterna har lett till att en grupp inom Norrhälsinge räddningstjänst har bildats. Gruppen har tagit fram en helt ny lättare utrustning.

Slangarna är smalare och kan lätt bäras med i en ryggsäck, och kläder som består av en snickarbyxa med tillhörande jacka i naturmaterial har tagits fram.

– Det blir smidigare att släcka skogsbränder, säger brandmannen Anders Wiik, som har testat den nya utrustningen.

Med de erfarenheter räddningstjänsten i norra Hälsingland har tror samordnaren Karl Erik Wiberg att de är bättre rustade att släcka liknande bränder i framtiden.

– Särskilt om vi får igång det här och skaffar den nya utrustningen så tror jag mycket på det, säger Karl Erik Wiberg.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".