Hudiksvall/Gävle

Två från länet gör upp om SM i plåtslageri

Två unga från Gävleborg deltar i årets SM i plåtslageri där sex finalister gör upp om segern. Anders Hansson från Bromangymnasiet i Hudiksvall och Fredrik Löhman från Polhemsskolan i Gävle blir de som får försvara länet 25 april.

Totalt deltog 156 elever och företagslärlingar inom plåtslageri i uttagningstävlingarna som gick ut på att tillverka ett plåtbeslag till en skorsten.

Deltagarna fick sex timmar på sig och två av dem som lyckats klara sig allra bäst och tog sig till final kommer alltså från Gävleborg. Anders Hansson från Bromangymnasiet i Hudiksvall och Fredrik Löhman från Polhemsskolan i Gävle.

Mentor och lärare på Polhemsskolans byggprogram är Hans Göthe och han är av flera skäl mycket nöjd med Fredrik Löhmans framgångar.

– Det är väldigt roligt. Kanske inspirerar det andra att söka plåtslageri, tror Hans Göthe.

SM i plåtslageri har funnits i över 20 år och Hans Göthe anser att tävlingen är ett bra sätt för unga elever att synas inom branschen.

– Det är en förhöjning att spetsa till utbildningen och en chans för eleverna att komma ut i arbetslivet.

Emelie Eriksson
nyheterna.gavleborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".